Atkins dieet

Het atkins dieet is gebaseerd op een koolhydraat-arm dieet. U zult met dit dieet minder koolhydraten gaan eten en meer vetten en eiwitten. Het dieet is bedacht door cardioloog Robert Coleman Atkins, vandaar dat het dieet het Atkins dieet als naam heeft mee gekregen. Het Atkins dieet gaat er van uit dat overgewicht wordt veroorzaakt door het gebruik van koolhydraten die men niet nodig heeft. Denk hierbij aan toegevoegde suiker, fructose en noem het maar op. Het Atkins dieet bestaat uit het eten van veel groentes waar weinig koolhydraten in zitten en vlees of vis voor vetten en eiwitten. Hierdoor komen er veel eiwitten het lichaam in en hierdoor zullen de spieren niet afgebroken worden en zullen de eiwitten gebruikt worden als energie. Deze eiwitten worden dan omgezet in vetten en glucose, dus worden deze stoffen gelijk vervangen door het eigen lichaam.

Gebruik Atkins dieet
Het Atkins dieet wordt door veel mensen gebruikt om van hun overtollig vet af te komen. Als er minder of geen koolhydraten gegeten wordt, zullen deze niet door het lichaam omgezet kunnen worden in vet. Vaak valt men sneller af dan bij een vetarm dieet. Aangezien hier wel koolhydraten genuttigd worden zal het de vetverbranding niet op gang helpen, omdat er een tekort aan essentiële vetten is. Het Atkins dieet zorgt ervoor dat de vetverbranding op gang geholpen wordt. Het lichaam moet harder werken, omdat er nou eenmaal minder koolhydraten naar binnen worden gewerkt. Koolhydraten zorgen ervoor dat het bloedsuikerniveau omhoog gaat. Als er geen koolhydraten meer het lichaam in komen blijft het bloedsuikerniveau stabiel laag, waardoor het hongergevoel vermindert. Daarnaast krijgt u langer het gevoel dat u vol zit, waardoor er geen drang is naar tussendoortjes.

Fases Atkins dieet
Het dieet kent vier fases. Fase 1 is bedoelt om het lichaam in een ketogene toestand te krijgen en vet te laten verbranden. Hier wordt (net zoals bij andere diëten) veel vet verloren. Deze fase duurt zo’n twee weken. In deze fase mag er per dag maximaal 20 gram aan koolhydraten gegeten worden. Eet dus koolhydraatarme groentes. Wel mogen er onbeperkt vet en eiwitten gegeten worden (kip, eieren, boter). Er moet veel water gedronken en er mogen geen alcoholische dranken gedronken worden.

Fase 2 is bedoelt om te kijken hoeveel koolhydraten er gegeten kunnen worden, maar dat u nog steeds gewicht verliest. Het dieet blijft hetzelfde, maar er mogen meer koolhydraten gegeten worden. Hierdoor zullen er ook meerdere groentes mogelijk worden. Na elke week mag er 5 gram koolhydraten toegevoegd worden, totdat het er bijna geen gewicht meer verloren wordt.

Fase 3 bepaalt hoeveel koolhydraten er ingenomen worden dat men op hetzelfde gewicht blijft. U gaat als het ware op zoek naar de balans hoeveel gram koolhydraten er elke dag door het lichaam kunnen worden verwerkt, zonder dat u aankomt of afvalt. Voeg geleidelijk aan steeds meer koolhydraten toe aan het eten en stop met het toevoegen als u op gewicht blijft.

Fase 4 is bedoelt om ervoor te zorgen dat u gezond blijft eten en niet terugvalt op ongezonde snacks en dergelijke. Dit is de laatste fase en deze kunt u dus net zo lang door trekken als dat u wilt. Als het Atkins dieet u bevalt kunt u deze fase voor de rest van uw leven gebruiken. Nu kunt u wat meer gaan variëren met verschillende producten. U weet nu precies hoeveel koolhydraten u elke dag binnen moet krijgen en u kunt dus precies afmeten welke producten u wel en niet kunt eten.

Bij alle fases is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat u altijd voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Als er tekorten ontstaan door het Atkins dieet kunt u deze aanvullen met voedingssupplementen. Deze kunt u bijvoorbeeld in de supermarkt kopen.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...