Cholesterolverlagend dieet is gebaseerd op gezonde voeding

Een cholesterolverlagend dieet speelt een belangrijke rol in de behandeling van een verhoogd cholesterolgehalte. Het advies is gebaseerd op een gezonde voeding zoals die voor iedereen geldt. De Schijf van Vijf kan hierbij als hulpmiddel dienen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die u nodig heeft, kunt u terugvinden in de folder over de Schijf van Vijf. Vraag hier naar bij uw diëtist.

Cholesterolverlagend dieet:

Door gezonder te eten kunt u de hoogte van uw cholesterol met 10% verlagen:

– minder verzadigd vet te eten
– 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag te nemen
– veel vezelrijke (volkoren) producten te eten
– 2 keer per week vis op het menu te zetten, waarvan tenminste 1 keer vette vis

Matig gebruik van alcohol (twee glazen per dag voor mannen en één glas voor vrouwen) is gunstig voor het HDL-cholesterol. Bij meer glazen alcohol is het positieve effect verdwenen en kan het zelfs een nadelige invloed hebben op uw hart en bloedvaten.

Verzadigd vet = verkeerd

Veel verzadigd vet (verkeerd vet) komt voor in de volgende voedingsmiddelen:
– Roomboter, harde bak – en braadvetten, harde (plantaardige) margarine;
– Hard frituurvet (blokken frituurvet);
– Vet vlees en vette vleeswaren;
– Volle melk en melkproducten;
– Producten op basis van room, (imitatie) slagroom en crèmefraîche;
– Volvette kaas en buitenlandse kaassoorten met een hoog vetgehalte (48+ of meer);
– Koffiewitmaker, koffiecreamer, imitatieslagroom;
– Snacks, koek en gebak;
– Kokos – en cacaoproducten, zoals kokosmelk en chocolade. Uw voeding bevat minder verzadigd vet als u bovenstaande producten minder gebruikt of vervangt door magere of halfvolle soorten. Probeer daarnaast verzadigde vetten geheel of gedeeltelijk te vervangen door onverzadigde vetten.

Onverzadigd vet = OK

Onverzadigd vet (goed vet) komt voor in de volgende voedingsmiddelen:
– Alle soorten olie, met uitzondering van kokosolie en palmpitolie;
– (dieet) Margarine, (dieet) halvarine uit een kuipje en vloeibaar bak – en braadvet ;
– Vloeibaar frituurvet;
– Vette vis, zoals haring, makreel, zalm en sardientjes;
– Pinda’s en noten, zoals walnoten, cashewnoten en amandelen.

Omega – 3 vetzuren

Omega – 3 vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd. Deze essentiële vetzur en komen vooral voor in vis en zijn toegevoegd aan bepaalde halvarines. Het gebruik van Omega – 3 vetzuren is gunstig om het risico op bijvoorbeeld hartinfarcten te beperken . Het advies is om twee keer per week vis te eten , waarvan minimaal één keer vette vis .

Voorbeelden van vette vis zijn : haring, makreel, zalm en sardientjes . Magere vissoorten, zoals kabeljauw, schol en koolvis , bevatten weinig vet. Vis is een goede vervanging voor vlees en kan zowel bij de broodmaaltijd als bij de warme maaltij d worden gegeten. Helaas levert vet veel energie.

Indien u wilt afvallen of een gezond gewicht wilt behouden, moet u dus voorzichtig zijn met alle soorten vet. Er zijn visolie capsules verkrijgbaar die het cholesterolgehalte gunstig zouden beïnvloeden. De meerwaarde van deze capsules is op dit moment niet wetenschappelijk aangetoond. Het eten van vis is wel van positieve invloed.

Cholesterolrijke voedingsmiddelen Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature cholesterol.

Cholesterolrijke voedingsmiddelen hebben minder invloed op het cholesterolgehalte in het bloed dan verzadigd vet. Probeer van de volgende producten het gebruik te beperken:
– E i(dooier). Eet maximaal drie eieren per week;
– Paling, garnalen, hom en kuit. Gebruik dit maximaal één keer per 14 d agen;
– Orgaanvlees, zoals lever, nieren, zwezerik, hersenen. Eet dit maximaal één keer per 14 dagen.

Cholesterolverlagende voedingsmiddelen

Er zijn verschillende voedingsmiddelen op de markt waaraan plantensterolen en planten stanolen zijn toegevoegd, bijvoorbeeld Becel pro-active. Plantensterolen of – stanolen zijn vetachtige stoffen in planten. Ze komen voor in plantaardige oliën, noten en granen. Plantensterolen verlagen de opname van cholesterol vanuit de darmen . Het LDL cholesterol kan door gebruik van plantensterolen verlagen . Er zijn margarines, melkdranken, yoghurtdranken en yoghurt.

Voor een cholesterolverlagend dieet is het belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Ook is het noodzakelijk deze producten dagelijks te gebruiken voor een blijvend effect . Over het langdurig gebruik van deze producten is nog weinig bekend. Wij adviseren deze producten te gebruiken in overleg met uw behandelend arts.

Koffie Koffiebonen bevatten stoffen die het cholesterol – en triglyceridegehalte verhogen. Bij filterkoffie blijft deze stof achter in het koffiefilter. Dit geldt ook voor automatenkoffie, Senseo koffie of andere koffiepads en oploskoffie. Beperk het gebruik van ongefilterde koffie , zoals Turkse koffie, kookkoffie, (N)espresso en cafetière koffie. Slechte LDL- Cholesterol: wordt door peterselie opgelost en versterkt je bloedvaten. Peterselie is dus ook efficiënt tegen tegen hart- en vaatziekten.

Gezonde voeding en leefstijl zijn belangrijk om uw cholesterolgehalte te normaliseren. Voor de een brengt dit veel verandering en met zich mee , voor de ander minder.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...