Studenten met een gezond eetpatroon presteren beter

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar is iedereen mee eens, dus ook studenten met gezond eetpatroon presteren beter.

Een gezond en regelmatig eetpatroon is zoals nieuwe olie op een motor, alles loopt gesmeerd. Uit onderzoek van de christelijke mutualiteit blijkt dat de meerderheid van de studenten niet gezond eten.

Slechts 19 procent van de studenten eet elke dag fruit, en maar de helft eet elke dag groenten. En zes op de tien studenten nuttigt meer dan een keer per week fastfood. Dat blijkt uit een bevraging van CM bij 1.650 Vlaamse studenten. Heel wat studenten kunnen dus een duwtje in de rug gebruiken om gezonder te gaan eten.

Twee à drie stukken fruit per dag: zo luidt het advies van de Vlaamse overheid in de actieve voedingsdriehoek. Met slechts 19 procent van de studenten die elke dag minstens een stuk fruit eten, blijkt deze boodschap niet echt doorgedrongen bij de Vlaamse student. 49 procent eet niet elke dag groenten en haalt dus ook op vlak van groenten niet de norm die nodig is voor een gezonde levensstijl (300 gram per dag).

Ook het ontbijt is een pijnpunt. Bijna de helft (47 procent) van de Vlaamse studenten slaat al eens een ontbijt over, 4 procent eet zelfs nooit ‘s ochtends. Fastfood blijkt wel populair, want 65 procent van de studenten eet meer dan een keer per week fastfood (gefrituurd eten, pizza of pita).

Opvallend is dat studenten ongezonder eten tijdens de week dan in het weekend. In de week eten de studenten minder vaak fruit en groenten en ontbijten ze minder. Dat deze voedingsgewoonten niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid, bleek nog uit de meest recente Gezondheidsenquête. Ruim 18 procent van de 18- tot 24-jarigen heeft overgewicht.

80 procent van de ondervraagden zit op kot of woont alleen. Ze koken meestal zelf. Studenten hebben dus grotendeels zelf in de hand of ze gezond eten en dus op langere termijn gezondheidswinst boeken. Om studenten te overtuigen dat koken op kot gezond, gemakkelijk en goedkoop kan, heeft de CM een app, kookpocket en Facebookpagina met tips en eenvoudige en gezonde recepten, of raadpleeg een diëtist als coach voor het samenstellen van een gezonde voeding.

Tip, bij een gezonde voeding helpt dagelijks mediteren. Dit blijkt heel effectief te zijn tegen stress, geeft je een harmonieus gevoel en laat je helderder denken. Door regelmatig te mediteren kan de balans teruggebracht worden zonder iets te forceren.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. 12 april 2014

    […] ongetwijfeld een effect op de blokprestaties. Dat bevestigen ook de twee op de tien studenten die gezonder eten. 60 procent van hen geeft aan dat dit een bewuste keuze […]

  2. 12 april 2014

    […] gratis, zowel voor particulieren, diëtisten als voor professionals in de voedingssector. Ook voor studenten is het een grote hulp om een gezond eetpatroon samen te […]

  3. 12 april 2014

    […] en de nodige aandacht. Indien we deze kennis en aandacht niet hebben, vergroten we de kans op voedingstekorten en dat kan vooral bij kinderen en bij kwetsbare groepen met weinig eetlust nadelig […]

  4. 13 april 2014

    […] is er ook voor kinderdagverblijven een rol weggelegd om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Door gezonde maaltijden en voldoende beweegprikkels aan te bieden, het goede voorbeeld te geven en jonge kinderen en hun […]