Dieet begint bij het voedseletiket

het voedingsetiket foto FOD

Een dieet begint bij het voedseletiket

Om een goed dieet te starten is het noodzakelijk de juiste voedingswaarden te kennen van de etenswaren. Deze zijn terug te vinden op de verpakking in tabelvorm. De verpakking vermeldt steeds de energetische waarde en de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Deze verplichte vermeldingen kunnen worden aangevuld met o.a. zetmeel, vezels, vitaminen.

DE HOEVEELHEID VAN DE INGREDIËNTEN

De hoeveelheid van de ingrediënten die op de verpakking zijn afgebeeld of vermeld zijn kenmerkend voor het levensmiddel en de hoeveelheid van de ingrediënten gebruikt bij de bereiding, wordt uitgedrukt in percentage. Dit percentage wordt vermeld bij de benaming van het product of in de ingrediëntenlijst bij het ingrediënt in kwestie. Dit is heel belangrijk voor het afwegen van de voedingsstoffen bij het gebruik van een dieet.

DE LIJST MET INGREDIËNTEN

Deze lijst staat onder de titel “ingrediënten” en bevat een opsomming van alle ingrediënten die bij de bereiding zijn gebruikt. De ingrediënten worden vermeld in dalende volgorde van de gebruikte hoeveelheid bij de bereiding van het eindproduct.

DE NETTOHOEVEELHEID

De nettohoeveelheid word op de verpakking uitgedrukt in liter, centiliter of milliliter voor vloeibare producten en in kilogram of gram voor andere producten. Uitzonderlijk wordt de nettohoeveelheid niet vermeld.

DE DATUM VAN MINIMALE HOUDBAARHEID OF DE UITERSTE CONSUMPTIEDATUM.

Voor producten die zeer bederfelijk zijn en daarom op korte termijn moeten worden gegeten, wordt de uiterste consumptiedatum vermeld na de uitdrukking “te gebruiken tot …”. Voor de andere producten wordt een houdbaarheidsdatum vermeldt na de uitdrukking “ten minste houdbaar tot …” indien in de datum de dag wordt weergegeven of “ten minste houdbaar tot einde …” in de andere gevallen. Sommige producten zijn vrijgesteld van het vermelden van een datum van minimale houdbaarheid.

Ook heel bijzonder zijn DE ALLERGENEN , dit zijn de ingrediënten die een allergie of intolerantie kunnen uitlokken bij bepaalde personen en staan duidelijk vermeld in de lijst metingrediënten (vet, kleur, …); indien er geen ingrediëntenlijst is (wat voor een aantal producten toegelaten is), staan de allergenen na het woord “Bevat”.

DE BEWAARVOORSCHRIFTEN

Op de bewaarvoorschriften wordt aangegeven hoe het product indien nodig moet worden bewaard (koel, donker,droog, …) en gebruikt (na openen nog x dagen te gebruiken, …).

GEBRUIKSAANDUIDINGEN

Deze aanduidingen geven, indien nodig, aan hoe het levensmiddel op de juiste wijze moet worden gebruikt (water toevoegen, opwarmen aan x°C, …).

Bron en foto FOD. De volledige folder over het voedingsetiket kan je raadplegen op http://economie.fgov.be/nl/binaries/Folder-Het-voedingsetiket_tcm325-279542.pdf

folder

Dit vind je misschien ook leuk...