Ouders moeten prioritair werk maken van gezonde voeding

Ouders is aan te raden werk te maken van een gezond voedingspatroon. Een gezonde voeding is de fundering van een gezond lichaam. CM onderzocht de gezondheidsgewoonten van gebruikers die gebruik maken van de Kilootje minder-coach en haar online gezondheidsprogramma. Daarin wordt de vergelijking gemaakt tussen ouders met kinderen van jonger dan 12 jaar en de totale groep. De eetgewoontes van de ouders stemmen grotendeels overeen met die van de andere gebruikers, maar het verschil in het gebruik van fruit en snacks is opvallend. Slechts 34 procent van ouders eet minstens twee porties fruit per dag. Bij de totale groep is dit 44 procent. Gevraagd of ze zich beperken tot één suiker- en/of vetrijk tussendoortje per dag, antwoordt 37 procent positief. Ook daar doet de totale groep gebruikers het beter (42 procent).

Slechts één op de drie ouders met kinderen jonger dan 12 eet voldoende fruit. En slechts 22 procent heeft voldoende lichaamsbeweging, zo blijkt uit een onderzoek bij de gebruikers van de Kilootje minder-coach van CM. Het ziekenfonds raadt ouders aan om prioritair werk te maken van gezonde voeding, en zoveel mogelijk te bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten.

Ouders met jonge kinderen bewegen ook te weinig. 22 procent van hen heeft voldoende lichaamsbeweging (minstens 3 uur per week matig intensief bewegen, bvb. wandelen, de trap nemen, in de tuin werken), bij de volledige groep is dit 34 procent. Ook het aantal minuten beweging verschilt.

Druk, druk, druk

Ouders met jonge kinderen bevinden zich in de drukste fase van hun leven. Het is dus perfect begrijpelijk dat zij het moeilijker hebben om gezond te leven. Opvallend is dat jonge ouders gezonde voeding belangrijker vinden dan voldoende bewegen. Ze zijn ook meer gemotiveerd om gezonder te eten, dan om meer te bewegen.

Het is aan ouders om prioritair werk te maken van gezonde voeding, zoals de vervanging van de ongezonde snack door een stuk fruit, meer groenten eten, evenwichtig ontbijten, enzovoort. Op vlak van beweging ervaren ouders vooral een tijdsprobleem. Bewegen moet echter niet altijd sport zijn. Marc Justaert: “We adviseren in de eerste plaats om regelmatig te bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten: neem de trap in plaats van de lift, maak een wandeling tijdens de middagpauze, of parkeer de auto wat verder”. Het ziekenfonds wijst ook op de positieve effecten van een gezonde levensstijl op de kinderen van het gezin. Zij imiteren immers het gedrag van hun ouders.

Online coaching

Al meer dan 105.000 Vlamingen krijgen begeleiding op maat via de online coach www.kilootjeminder.be. Wie zich registreert, krijgt na het invullen van de gezondheidsvragenlijst dagelijks concrete e-mailtips op maat van de persoonlijke eet- en beweeggewoonten.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. 12 april 2014

    […] aan van preventie van overgewicht en obesitas. Tussendoortjes horen thuis binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon ter preventie van gewichtsproblemen. “Het komt er wel op aan om het juiste tussendoortje te […]

  2. 13 april 2014

    […] Dit project wil de communicatie met ouders over de werking van het kinderdagverblijf rond gezonde voeding en beweging stimuleren. Zo worden de inspanningen van het kinderdagverblijf ook zichtbaar voor de […]

  3. 13 april 2014

    […] geldt dezelfde regel: vroeg begonnen is half gewonnen. Als kinderen tijdens de eerste levensjaren gezond eten, dan is de kans groter dat deze trend zich voortzet in hun verdere […]

  4. 18 april 2014

    […] Vers is dominant in de groente- en fruitcategorie Ruim drie kwart van de groente- en fruitaankopen door de Belgische gezinnen bestaat uit verse groenten en vers fruit. De verwerkte producten (diepvries, blik en bokaal) zijn stabiel tot licht dalend. Verse producten winnen dus relatief aan belang en wordt aangenomen als gezonde voeding. […]